Mazurek bezmączny orzechowo - wiśniowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Mazurek powstał w moich myślach, po przeczytaniu dobrych kilku przepisów znalezionych w "Kuchni Polskiej". Wyśmienity smak i dekoracja rekompensują niskiej jakości, pstrykane naprędce zdjęcia... :)

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na jedną formę do ciasta:

    Suche:
    200 g zmielonych orzechów laskowych
    100 g zmielonych migdałów "na mączkę"
    100 g zmielonego, brązowego cukru

    Mokre:
    250 g wiśniowej konfitury niskosłodzonej
    3 żółtka, organiczne
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii

    Beza:
    3 białka organiczne
    50 g zmielonego cukru brązowego
    8 g (saszetka) burbońskiego cukru waniliowego

    Pozostałe:
    suszone na słońcu wiśnie
    migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek bezmączny orzechowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek bezmączny orzechowo - wiśniowy 1. Utrzeć żółtka, dodać cukier i orzechy oraz wanilię.
  • 2. Masą wyłożyć posmarowaną masłem prostokątną formę do ciasta, a następnie posmarować konfiturą.
  • Mazurek bezmączny orzechowo - wiśniowy 3. Ubić białka, a do ubitych dodać cukier. Włożyć do szprycki i na wiśniowej tafli wyciskać dowolne formy.
  • 4. Wstawić do rozgrzanego do 150°C piekarnika i piec przez 30 minut.
  • Mazurek bezmączny orzechowo - wiśniowy 5. Po tym czasie wyłączyć piekarnik pozostawiając ciasto - mazurek jeszcze przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć, udekorować wiśniami oraz migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować