Ten mazurek o lekko kwaskowym smaku, jest bardzo prosty do przygotowania, a ucierane ciasto kruche na jego spód spodoba się każdemu, kto nie lubi ręcznego sposobu robienia takiego ciasta.
Mazurek aroniowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.
2.Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190* C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.
3.Część żurawiny odkładamy do dekoracji, pozostałą siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z dżemem z aronii. Następnie rozsmarowujemy równą warstwę na wystudzonym spodzie mazurka.
4.Składniki masy dokładnie ucieramy i wykładamy na ciasto, dekorujemy odłożoną żurawiną, czekoladową posypką i migdałami bez skórki. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku na ciasto, w chłodzie.
5.*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.
Komentarze