Mazowsze

4.51 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniały, wilgotny przekładaniec nie tylko na święta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: jaja 2
    cukier ½ szklanki
    mąka pszenna 0,5 kg
    soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
    miód 2 łyżki
    Palma z Murzynkiem 5 dag
    aromat waniliowy
    Krem: mleko 0,5 l
    kasza manna 3 czubate łyżki
    cukier puder 1 szklanka
    masło roślinne ¾ kostki
    aromat waniliowy lub śmietankowy
    Polewa: czekolada gorzka 150 g
    Palma z Murzynkiem 2 łyżki
    mleko 10 łyżek
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazowsze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić razem z miodem, przestudzić dodać do jajek. Następnie połączyć z mąką i sodą. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części (do blaszki o wymiarach 21x25 cm). Porcję ciasta równo rozłożyć w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość 2 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
    Przygotowanie kremu: Na gotujące się mleko wsypywać kaszę. Zagotować, ciągle mieszając. Ostudzić. Masa musi być bardzo gęsta. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po łyżce kaszy, wciąż ucierając. Na końcu dodać aromat.
    Przygotowanie polewy: kostki czekolady rozpuścić w wodnej kąpieli, dodać masło i śmietankę, dokładnie wymieszać.
    Placek miodowy ułożyć na tacy. Rozsmarować na nim 1/3 kremu, przykryć kolejnym plackiem itd. Ostatni placek polać czekoladą i można udekorować.

Porady

Spożywac na drugi dzień po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować