1.Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Smażymy aby stał się miękki.
2.Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
3.Parówki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, miksując na gładką masę.
4.Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą (parówki, skwarki, szpinak i cebulkę) i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.
5.Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środek wbijamy jajko i dodajemy sól. Powoli dodajemy wodę. Ciasto ma mieć konsystencję elastyczną i miękką. Ciasto rozwałkowujemy - ma być cienkie i kroimy na kwadraty 5 x 5 cm
6.Do każdego pierożka nakładamy ok. łyżeczkę farszu i zlepiamy.
7.Zagotować wodę na pierogi. Gdy będzie się gotować posolić ją. Pierożki wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną, wtedy je wyciągamy, Podajemy ciepłe z sosem koperkowym.
Komentarze