Maultaschen

4.5 (146 ocen)

Czyli niemieckie pierogi mięsno szpinakowe. Posmakują nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem :)

Składniki:


  • Farsz:
    8 cienkich parówek cielęcych
    400g świeżego szpinaku
    200g boczku wędzonego
    1 średnia cebula
    pieprz, sól, gałka muszkatołowa
    1 łyżka masła

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    woda (tyle ile ciasto zabierze, żeby było elastyczne), średnio ok. 0,5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Maultaschen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Smażymy aby stał się miękki.
  • 2. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
  • 3. Parówki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, miksując na gładką masę.
  • 4. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą (parówki, skwarki, szpinak i cebulkę) i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środek wbijamy jajko i dodajemy sól. Powoli dodajemy wodę. Ciasto ma mieć konsystencję elastyczną i miękką. Ciasto rozwałkowujemy - ma być cienkie i kroimy na kwadraty 5 x 5 cm
  • 6. Do każdego pierożka nakładamy ok. łyżeczkę farszu i zlepiamy.
  • 7. Zagotować wodę na pierogi. Gdy będzie się gotować posolić ją. Pierożki wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną, wtedy je wyciągamy, Podajemy ciepłe z sosem koperkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować