Matyjasy w śmietanie

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

To jest przepis, który dostałam od mojego Taty.

  • 60 min

Składniki:

  • 1. 1 kg śledzi matyjasów
    2. 4 cebule
    3. liść laurowy, ziele angielskie, ocet, cukier, śmietana 30%
    4. ok 4 słoiki z zakrętkami
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Matyjasy w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Matyjasy moczyć w wodzie, kilkakrotnie ją wymieniając, aby je "odsolić"
    2. W tym czasie w garnku z wodą ugotować: skrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie (do 20 ziaren), 3 łyżki octu i 3 łyżeczki cukru.
    3. Chwilę pogotować, po czym zgasić i ostudzić.
    4. Zabielić wywar śmietaną 30 %
    5. Śledzie pokroić i układać w słoikach na przemian z cebulą, na koniec zalać wywarem i zakręcić.
    6. Odstawić na 1 dzień do lodówki.
    7. Po otwarciu zjeść do 3 dni.

Porady

Bardzo dobre danie przed - Wigilijne :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować