• Dla 4 osób
  • Łatwy

prasowane sushi z wędzonym pstrągiem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASU:
    - ryż do sushi: 1 szklanka
    - około wody: 300 mililitrów
    - wędzonego pstrąga lub łososia, pokrojonego w grube plastry: 170 gramów
    - sosu sojowego: 2 łyżki
    - sake: 2 łyżki
    - czarnych lub białych ziaren sezamu, lekko uprażonych: 2 łyżki
    - drobno starta skórka z cytryny: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    DRESSING OCTOWY::
    - gotowego octu do sushi lub octu ryżowego lub białego wina: 3 łyżki
    - cukru (2 łyżeczki, jeśli używasz octu winnego): 5.5 łyżeczki
    - soli: 0.5 łyżeczki
    PłYN OCTOWY DO MOCZENIA DłONI::
    - wody: 250 mililitrów
    - octu ryżowego: 2 łyżki
    PRZYBRANIE I DODATKI::
    - limetki: 2 plastry
    - marynowany imbir 1 słoik: 1 sztuka
    - sos sojowy do podania: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi

Masu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż:
    Wypłukać ryż, kilkakrotnie wymieniając wodę, aż przestanie być mętna. Odstawić w sitku na co najmniej 30 minut, by ociekł. Absorbując wodę, ryż zmienia kolor na mlecznobiały.
  • 2. Wsypać ryż do dużego, głębokiego rondla i zalać wodą. Przykryć i doprowadźić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum i używając drewnianej szpatułki, szybko zamieszać ryż. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 9-10 minut (aż woda zostanie wchłonięta a na wierzchu pojawią się bąbelki). Wymieszać ryż, tak aby spodnia warstwa znalazła się na górze i gotować dalej pod przykryciem przez 1 minutę. Zestawić z ognia i przykryty odstawić na 10 minut.
  • 3. Jeśli nie mamy gotowego octu do sushi - trzeba wymieszać sól i cukier z octem ryżowym, aż się rozpuszczą.
  • 4. Przełożyć ryż do miski (nie metalowej). Skropić dressingiem octowym, wymieszać i wlać resztę dressingu - nie mieszać. Szybko schłodź ryż wachlarzem, wciąż przekładając go szpatułką. Gdy będzie na tyle wystudzony, by wziąć go w rękę, można zacząć przygotowywać sushi.
  • 5. Masu:
    Marynować plastry wędzonej ryby w mieszance sosu sojowego i sake przez około 10 minut, odcedźić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać ryż ziarnami sezamu i delikatnie wymieszać, nie ugniatając.
  • 6. Wyłóżyć folią drewnianą formę do sushi lub prostokątny płytki pojemnik. Na spodzie położyć plastry ryby i skropić je sokiem z cytryny. Zamoczyć dłonie w rozcieńczonym occie, nabrać dłonią porcję ryżu i uformować z niej kulkę, a następnie rozłożyć, ugniatając na rybie. Powtórzyć tę czynność, by równomiernie przykryć rybę w całości. Przykryć pojemnik np. kartonowym prostokątnym denkiem przykrytym folią. Obciążyć wierzch dociskając i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki). Można przygotować do 36 godzin przed podaniem.
  • 7. Wyjąć sushi z pojemnika i pokroić ostrym nożem, za każdym razem wycierając nóż papierowym ręcznikiem zmoczonym wcześniej w occie. Ułożyć kawałki sushi na półmisku, udekorować plastrami limetki, pokrojonymi w małe wachlarzyki (można położyć również kawior). Podawać z dodatkiem marynowanego imbiru oraz odrobiną sosu sojowego w oddzielnych naczyniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować