Masło migdałowe z prażonych migdałów solonych . Jedno z lepszych które zrobiłam do tej pory.Ze świeżą bułeczką smakuje cudnie. Bez konserwantów 100 % masła.
30 min
Składniki:
400 ml śmietany 30 % w kubeczku ( uht śmietana się nie nadaje)
4 łyżki migdałów prażonych solonych
1 szklanka wody
Masło migdałowe słone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do pojemnika wysokiego od blendera przelewam śmietanę schłodzoną. Miksuję blenderem około 15 minut do momentu wytworzenia się maślanki.
2.Masło jest dobrze ubite jak zaczyna oddzielać się od ścianek pojemnika, i wytworzy się maślanka, około 3/4 szklanki. Zlewam ją wykorzystuje do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą, i wyrabiam w misce drewnianą łyżką, usuwam nadmiar wody.
3.Migdały kruszę w moździerzu i dodaję do masła. Dokładnie mieszam i przekładam na folię aluminiową. Zwijam w rulon i wkładam do zamrażalnika na 30 minut. Przed podaniem kroję. Masła nie solę bo migdały są już słone.
Komentarze