Masło

0 (0 ocen)

  • 30 min

domowe masełko to zupełnie inny smak

  • 30 min

Składniki:

  • 600ml śmietany 30 % lub 36 %
    sól
    czosnek / opcjonalnie /
    zioła / opcjonalnie /

Masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło 1. Do miski miksera wlewamy śmietanę i zaczynamy ubijać. W pierwszym momencie otrzymujemy bitą śmietanę. Podczas dalszego ubijania zaczyna się tworzyć masło i maślanka. Uwaga jeśli ktoś nie ma zamykanej miski, może mieć więcej sprzątania. Teraz otrzymane masło przekładamy na sito, przelewamy wodą i odciskamy z pozostałego płynu. Na koniec zawijamy w gazę formując kształt i chowamy do lodówki. Jeżeli chcemy zrobić masło smakowe to przed zawinięciem dodajemy zioła lub czosnek. Mieszamy i dopiero formujemy kształt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy