Maślano-cytrynowy kurczak z zasmażanym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy , osuszamy i kroimy w paski.Obsypujemy przyprawami. Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Masło rozpuszczamy na patelni, na ciepłe ale nie na gorące wrzucamy pokrojoną w kawałeczki cytrynę i podgrzewamy. Kiedy masło z sokiem cytrynowym bedzie juz podgrzane można dodać trochę oleju, żeby masło się nie spaliło i wyrzucamy zbędne, podsmażone części cytryny i wrzucamy na tłuszcz kurczaka, którego podsmażamy na lekko złoty kolor po czym zdjemujemy z tłuszczu a zamiast kurczaka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i ryż. Podsmażamy chwilę i dodajemy świeże posiekane zioła i wszystko jeszcze 1-2 minuty podsmażamy.
Komentarze