Maślankowo-brzoskwiniowa kostka

0 (0 ocen)

Przepis numer 700, zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    125 g margaryny tortowej
    ¾ szklanki cukru
    2 żółtka
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Skórka otarta z 1 pomarańczy
    Sok z ½ pomarańczy
    Masa:
    2 ¼ szklanki przecieru brzoskiwionowego lub 1 puszka brzoskwiń
    2 ¼ szklanki maślanki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    ¼ słoika z czerwonej porzeczki
    4 połówki brzoskwinie
    Polewa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    100 g margaryny tortowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Maślankowo-brzoskwiniowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14ag5bb 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.Ciasto przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka, dodać żółtka i dodając po trosze cukru ucierać aż uzyskamy puszysty krem.
  • image-0frfdnx 2. Następnie dodać sok z pomarańczy oraz skórkę i wymieszać. Cienkim strumieniem wlewając dodawać margarynę cały czas mieszając mikserem. Na koniec partiami dodawać mąkę cały czas ucierając robotem. Dno formy wyłożyć papierem i wylać ciasto, wyrównać. Piec w 180 około 40- 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • image-1mm8ls4 3. Masa:
    Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i lekko przestudzić. Do miski przelać maślankę i dodać cukier puder wymieszać. Jeśli używacie brzoskwiń z puszki zmiksujcie je blendrem z dwoma łyżkami soku, jeśli macie gotowy domowy przecier brzoskwiniowy jak ja nie trzeba nic nim już robić. Do maślanki dodajemy przecier owocowy i dobrze mieszamy. Następnie powoli dodajemy żelatynę cały czas mieszając. Odstawiamy na 30 min do lodówki aby masa się odrobinę zsiadła.
  • image-29hb06v 4. Wykonanie;
    Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym i układamy kawałki brzoskwini. Delikatnie wlewamy masę i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  • 5. Polewa:
    Zagotować wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojona w kostkę margarynę i gotować aż się tłuszcz rozpuści. Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce kakao caly czas mieszając, ostudzić. Polewę rozsmarować na cieście i ułożyć kawałki owoców. Odłożyć na jeszcze godzinę aby polewa zastygła. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować