Maślankowiec z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
cukier miksujemy z całymi jajkami na jednolitą masę. Dodajemy kolejno maślankę, oliwę i powoli mąkę miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
2.Rabarbar myjemy i kroimy na nie za duże kawałki.
3.Dużą prostokątną formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do tak przygotowanej formy całe ciasto. Na wierzch na całej powierzchni układamy (nie wciskamy) kawałki rabarbaru.
4.KRUSZONKA:
mąkę mieszamy z cukrem i posiekanym zimnym masłem. Ręcznie wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto po całym wierzchu.
5.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach a potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach.
Porady
Ciasto wyśmienicie smakuje z takimi owocami jak: kwaśne jabłka, truskawki, jagody czy śliwki.
Komentarze