Maślankowiec z rabarbarem i kruszonką

4.97 (157 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne kwaskowe ciasto z chrupiącym wierzchem. Rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    4 szklanki mąki
    4 małe jajka
    1,5 szklanki maślanki naturalnej
    1,5 szklanki cukru
    łyżka cukru waniliowego
    0,5 szklanki oliwy z oliwek
    czubata łyżka proszku do pieczenia
    ok. 5 łodyg rabarbaru

    KRUSZONKA:
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1/3 kostki masła 82%
Wystaw ocenę:

4.97 (157 ocen)

Maślankowiec z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    cukier miksujemy z całymi jajkami na jednolitą masę. Dodajemy kolejno maślankę, oliwę i powoli mąkę miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • 2. Rabarbar myjemy i kroimy na nie za duże kawałki.
  • 3. Dużą prostokątną formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do tak przygotowanej formy całe ciasto. Na wierzch na całej powierzchni układamy (nie wciskamy) kawałki rabarbaru.
  • 4. KRUSZONKA:
    mąkę mieszamy z cukrem i posiekanym zimnym masłem. Ręcznie wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto po całym wierzchu.
  • 5. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach a potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach.

Porady

Ciasto wyśmienicie smakuje z takimi owocami jak: kwaśne jabłka, truskawki, jagody czy śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Maślanka Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować