Maślankowiec z jabłkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:UBIĆ JAJA Z CUKREM, DODAWAĆ STOPNIOWO MAŚLANKĘ, OLEJ I MĄKĘ WYMIESZANĄ Z KAKAO, PROSZKIEM I SODĄ. DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. WYLAĆ NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM I PIEC W 180 STOPNIACH OKOŁO 60 MINUT DO SUCHEGO PATYCZKA. WYSTUDZIĆ I PRZEKROIĆ WZDŁUŻ NA PÓŁ.
2.MASA JABŁKOWA: JABŁKA ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH, PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA, PODLAĆ PÓŁ SZKLANKI WODY I DUSIĆ DO MIĘKKOŚCI. NA KOŃCU DODAĆ GALARETKĘ I MIESZAĆ DO JEJ ROZPUSZCZENIA. PRZESTUDZIĆ.
3.KREM: BUDYNIE I MĄKĘ WYMIESZAĆ Z PÓŁ SZKLANKI MLEKA. RESZTĘ MLEKA ZAGOTOWAĆ I NA TO WLAĆ ROZMIESZANY BUDYŃ, UGOTOWAĆ I PRZESTUDZIĆ. MASŁO UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ I STOPNIOWO DODAWAĆ BUDYŃ, DOKŁADNIE UTRZEĆ.
4.POLEWA: WSZYSTKIE SKŁADNIKI WŁOŻYĆ DO RONDELKA, PODGRZEWAĆ CAŁY CZAS MIESZAJĄC DO CZASU, AŻ WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ.
5.ZŁOŻYĆ CIASTO: BLAT CIASTA, NA TO JABŁKA, 2/3 KREMU, BLAT CIASTA, RESZTA KREMU I NA WIERZCH POLEWA
Porady
JEŚLI MAMY KWASKOWATE JABŁKA NALEŻY JE DOSŁODZIĆ WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA.
Komentarze