MAŚLANKOWIEC Z JABŁKAMI I KREMEM

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z POŁĄCZENIA KILKU PRZEPISÓW POWSTAŁO SMACZNE CIASTO

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1,5 SZKLANKI MAŚLANKI
    0,7 SZKLANKI OLEJU
    4 SZKLANKI MĄKI
    5 JAJ
    5 ŁYŻEK KAKAO
    1 SZKLANKA CUKRU
    2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
    1,5 ŁYŻECZKI SODY
    JABŁKA:
    4 DUŻE JABŁKA
    CZERWONA GALARETKA
    KREM:
    2 SZKLANKI MLEKA
    BUDYŃ WANILIOWY
    2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
    5 ŁYŻEK CUKRU
    KOSTKA MASŁA LUB MARGARYNY
    POLEWA:
    2 ŁYŻKI MASŁA
    2 ŁYŻKI KAKAO
    2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
    1 ŁYŻKA MLEKA
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Krem

Maślankowiec z jabłkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:UBIĆ JAJA Z CUKREM, DODAWAĆ STOPNIOWO MAŚLANKĘ, OLEJ I MĄKĘ WYMIESZANĄ Z KAKAO, PROSZKIEM I SODĄ. DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. WYLAĆ NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM I PIEC W 180 STOPNIACH OKOŁO 60 MINUT DO SUCHEGO PATYCZKA. WYSTUDZIĆ I PRZEKROIĆ WZDŁUŻ NA PÓŁ.
  • 2. MASA JABŁKOWA: JABŁKA ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH, PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA, PODLAĆ PÓŁ SZKLANKI WODY I DUSIĆ DO MIĘKKOŚCI. NA KOŃCU DODAĆ GALARETKĘ I MIESZAĆ DO JEJ ROZPUSZCZENIA. PRZESTUDZIĆ.
  • 3. KREM: BUDYNIE I MĄKĘ WYMIESZAĆ Z PÓŁ SZKLANKI MLEKA. RESZTĘ MLEKA ZAGOTOWAĆ I NA TO WLAĆ ROZMIESZANY BUDYŃ, UGOTOWAĆ I PRZESTUDZIĆ. MASŁO UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ I STOPNIOWO DODAWAĆ BUDYŃ, DOKŁADNIE UTRZEĆ.
  • 4. POLEWA: WSZYSTKIE SKŁADNIKI WŁOŻYĆ DO RONDELKA, PODGRZEWAĆ CAŁY CZAS MIESZAJĄC DO CZASU, AŻ WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ.
  • 5. ZŁOŻYĆ CIASTO: BLAT CIASTA, NA TO JABŁKA, 2/3 KREMU, BLAT CIASTA, RESZTA KREMU I NA WIERZCH POLEWA

Porady

JEŚLI MAMY KWASKOWATE JABŁKA NALEŻY JE DOSŁODZIĆ WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować