Maślankowiec

4.5 (153 ocen)

proste ciasto biszkoptowe, może świetnie zastąpić tort, gdyż wychodzi bardzo wysokie

Składniki:

  • Ciasto cytrynowe:
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    6 jajek
    1 opakowanie kisielu cytrynowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kakaowe:
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    6 jajek
    2-3 łyżki kakao (można zastąpić kisielem np. brzoskwiniowym)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa truskawkowa:
    1 l maślanki truskawkowej
    2 galaretki truskawkowe
    1 łyżka żelatyny

    Masa agrestowa:
    1 l maślanki naturalnej
    2 galaretki agrestowe
    1 łyżka żelatyny

    (można zastąpić maślanką owocową i dobrać smak galaretki)
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery Biszkopty

Maślankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec dwa biszkopty i po wystudzeniu przekroić na pół, aby wyszły 4 placki. Galaretki razem z żelatyną rozpuścić w 1 1/2 szkl wody. Tężejącą galaretkę dodać do maślanki i wymieszać mikserem (podobnie zrobić z galaretką agrestową).



  • 2. Przełożenie: 1/2 cista cytrynowego-1/2 masy truskawkowej-1/2 ciasta kakaowego- 1/2 masy agrestowej-pozostałe ciasto cytrynowe-masa truskawkowa-pozostałe ciasto kakaowe-masa agrestowa.

Porady

Masa szybko tężeje więc trzeba się spieszyć z przełożeniem ciasta. Gotowe ciasto można udekorować według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maślanka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować