Maślankowe puszyste rogaliki śniadaniowe

4.5 (169 ocen)

  • 50 min

Rogaliki na sniadanko!!!Sa puszyste , mięciutkie i pulchne. SMAKUJA WYSMIENICIE i nie sa suche dzieki maslance.Uniwersalne w smaku, nadają się zarówno do podania z masełkiem i dżemem, na słodko, jak i z wędliną czy serem.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

    - 30 g drożdży

    - 200 ml ciepłej wody

    - około 200 ml maślanki

    - 2 łyżki oleju

    - 2 łyżeczkicukru

    - 1łyzeczka soli

    - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    - jajko roztrzepane, do posmarowania wierzchu rogalików
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Maślankowe puszyste rogaliki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wszystkie składniki wymieszac i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około kwadrans

    2 Po upływie tego czasu ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm i podzielić na 8 trójkątów. Trójkąty zwijać, formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ale nie piec od razu.
    Rogaliki odstawić daz urosna , stanasie puszyste na około 20 -30 minut.

    Potem posmarować kazdy roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut w 180 st. C, do zezłocenia.

    Gotowe delikatnie posypac cukrem pudrem,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować