Maślankowe poduszeczki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Takie racuszki serwuję najczęściej, gdy na obiad planuję samą zupę.

  • 10 min

Składniki:

  • 3/4 kg mąki
    0,5 l maślanki
    2 jajka
    3/4szkl cukru
    cukier waniliowy
    łyżeczka czubata sody oczyszczonej
    pól łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do smażenia
    cukier puder

Maślankowe poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wbijamy jajka, dodajemy cukry. W maślance rozpuszczamy sodę i proszek i zagniatamy wszystko razem. Jak jest za luzne podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i kroimy. Rozgrzewamy olej - taką ilość aby dobrze zakryła dno patelni i na małym ogniu smażymy z dwóch stron na rumiano. posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Na podwieczorek serwuję dzieciom takie racuszki z dżemem. Zajadają się!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy