Maślane tartaletki z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto, delikatny budyniowy krem i kwaśne czerwone porzeczki...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasteczka maślane: 150 gramów
    - masło (bardzo miękkie): 75 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - cukier waniliowy: 50 gramów
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - żółtka: 3 sztuki
    - czerwona porzeczka: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Ciasteczka maślane

Maślane tartaletki z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z bardzo miękkim masłem. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. "Piaskiem" wylepić 4 formy do tartaletek i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Ostudzić i wyjąć z foremek.

  • 2. Zagotować 200 ml mleka. W pozostałej ilości rozpuścić cukier mąkę ziemniaczaną i dodać jajka. Wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Gotować do zgęstnienia, mieszając, aby budyń nie przywarł do dna garnka. Na wierzchu położyć folię spożywczą i wystudzić.
  • tartaletki z czerwoną porzeczką 3. Tartaletki napełniać kremem i posypywać czerwoną porzeczką. Przygotować bezposrednio przez jedzeniem, bo po pewnym czasie ciastka miękną od kremu.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować