Maślane tartaletki z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z bardzo miękkim masłem. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. "Piaskiem" wylepić 4 formy do tartaletek i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Ostudzić i wyjąć z foremek.
2.Zagotować 200 ml mleka. W pozostałej ilości rozpuścić cukier mąkę ziemniaczaną i dodać jajka. Wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Gotować do zgęstnienia, mieszając, aby budyń nie przywarł do dna garnka. Na wierzchu położyć folię spożywczą i wystudzić.
3.Tartaletki napełniać kremem i posypywać czerwoną porzeczką. Przygotować bezposrednio przez jedzeniem, bo po pewnym czasie ciastka miękną od kremu.
Komentarze