Croissanty maślane przygotowuję na romantyczne francuskie śniadania. Smaruję je masłem, podaję z dżemami i sokiem pomarańczowym oraz espresso.Wówczas przenoszę się myślami do Paryża.Pachnie cały dom.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- ciasto fransuskie (gotowe z lodówki,opakowanie,arkusz): 1 opakowanie
- masło (tradycyjne lub klarowane): 2 łyżki
- cukier waniliowy: 1 łyżeczka
Maślane croissanty ekspress - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu stopić masło z cukrem waniliowym.
2.Ciasto francuskie pociąć na kwadraty,następnie na trójkąty, posmarować masłem.Zawijać jak rogaliki, od krótszego boku trójkąta w stronę wierzchołka,następnie zawijać w kształt półksiężyca.Osobiście wolę mniejsze rogaliki,więc dzielę ciasto na 12 części,ale można wykonać większe rogaliki.
3.Rogaliki piec 15 maksymalnie 20 minut w temperaturze 200 stopni C.Podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą.
4.Uwaga: gotowe ciasto francuskie jest wyśmienite, wielu kucharzy używa gotowego ciasta francuskiego, ponieważ jakością i smakiem nie odbiega od tego przygotowywanego tradycyjnie,dość pracochłonnego.
Komentarze