maślane croissanty ekspress

4.44 (174 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Croissanty maślane przygotowuję na romantyczne francuskie śniadania. Smaruję je masłem, podaję z dżemami i sokiem pomarańczowym oraz espresso.Wówczas przenoszę się myślami do Paryża.Pachnie cały dom.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto fransuskie (gotowe z lodówki,opakowanie,arkusz): 1 opakowanie
    - masło (tradycyjne lub klarowane): 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.44 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Maślane croissanty ekspress - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu stopić masło z cukrem waniliowym.
  • ciasto francuskie -rogaliki 2. Ciasto francuskie pociąć na kwadraty,następnie na trójkąty, posmarować masłem.Zawijać jak rogaliki, od krótszego boku trójkąta w stronę wierzchołka,następnie zawijać w kształt półksiężyca.Osobiście wolę mniejsze rogaliki,więc dzielę ciasto na 12 części,ale można wykonać większe rogaliki.
  • croissanty ekspress 3. Rogaliki piec 15 maksymalnie 20 minut w temperaturze 200 stopni C.Podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą.
  • 4. Uwaga: gotowe ciasto francuskie jest wyśmienite, wielu kucharzy używa gotowego ciasta francuskiego, ponieważ jakością i smakiem nie odbiega od tego przygotowywanego tradycyjnie,dość pracochłonnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować