Mięciutkie, maślane ciasto z gruszkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne do jesiennej kawy lub herbatki. Polecam gorąco!
1 godz. 10 min
Składniki:
(na tortownicę Ø 26 cm )
3-4 małe dojrzałe gruszki
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
220 g cukru
4 jajka
skórka starta z 1 cytryny
cukier waniliowy
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Maślane ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ucieraj masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie biała i puszysta masa. Dodaj jajka, po jednym na raz, dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli.
Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
2.Natłuść tortownicę lub wysciel papierem do pieczenia (ja spód wyscieliłam papierem, a boli wysmarowałam masłem.
Wylej 2/3 przygotowanego ciasta do tortownicy, wyłóż obrane i pokrojone w ćwiartki lub kostkę gruszki, po czym wylej resztę masy i równomiernie ją rozprowadź .
3.Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 45-50 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, po czym wyjmij ciasto. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.
Buon Appetito!
Komentarze