MAŚLANE CIASTO Z GRUSZKAMI

4.5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Mięciutkie, maślane ciasto z gruszkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne do jesiennej kawy lub herbatki. Polecam gorąco!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (na tortownicę Ø 26 cm )
    3-4 małe dojrzałe gruszki
    250 g masła (w temperaturze pokojowej)
    220 g cukru
    4 jajka
    skórka starta z 1 cytryny
    cukier waniliowy
    250 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Maślane ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieraj masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie biała i puszysta masa. Dodaj jajka, po jednym na raz, dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli.
    Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
  • image-1c20tei 2. Natłuść tortownicę lub wysciel papierem do pieczenia (ja spód wyscieliłam papierem, a boli wysmarowałam masłem.
    Wylej 2/3 przygotowanego ciasta do tortownicy, wyłóż obrane i pokrojone w ćwiartki lub kostkę gruszki, po czym wylej resztę masy i równomiernie ją rozprowadź .
  • image-1ti3ivs 3. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 45-50 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, po czym wyjmij ciasto. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować