Wspaniałe i łatwe w przygotowaniu ciasteczka pachnące dzieciństwem. Ciasteczka są chrupiące, wypełnione różaną marmoladą smakują wyśmienicie. Idealne do kawki i herbatki.
1 godz. 10 min
Składniki:
Na około 30 ciasteczek:
-1,5 szklanki mąki krupczatki
-150 g zimnego masła
-2 czubate łyżki cukru pudru
-1 jajko
-szczypta soli
-350 g marmolady różanej
-cukier puder do posypania ciasteczek
Maślane ciasteczka z różaną marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dosypujemy cukier puder i sól. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach.
2.Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
3.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Literatką wykrawamy krążki. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż się ładnie zrumienią). Studzimy.
Komentarze