Maślane ciasteczka z różaną marmoladą

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniałe i łatwe w przygotowaniu ciasteczka pachnące dzieciństwem. Ciasteczka są chrupiące, wypełnione różaną marmoladą smakują wyśmienicie. Idealne do kawki i herbatki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na około 30 ciasteczek:
    -1,5 szklanki mąki krupczatki
    -150 g zimnego masła
    -2 czubate łyżki cukru pudru
    -1 jajko
    -szczypta soli
    -350 g marmolady różanej
    -cukier puder do posypania ciasteczek
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Maślane ciasteczka z różaną marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dosypujemy cukier puder i sól. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach.
  • 2 2. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 3 3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Literatką wykrawamy krążki. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż się ładnie zrumienią). Studzimy.
  • 4 4. Połowę wystudzonych ciasteczek obficie smarujemy marmoladą.
  • 5 5. Przykrywamy drugą połową ciasteczek, lekko dociskając. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować