Maślane ciasteczka z kremem cytrynowo – mandarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy pomiędzy 2 arkusze papieru śniadaniowego lub papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na dość cienki placek. Następnie za pomocą foremki lub szklanki wycinamy z ciasta kółka, dodatkowo w co drugim mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinamy środek. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190ºC przez około 10 minut – do lekkiego zrumienienia.
2.Krem: cytrynę i mandarynkę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. W niewielkim naczyniu miksujemy jajka, żółtka i cukier, następnie podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło, sok i skórkę otartą z owoców. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy do zgęstnienia, następnie przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia.
3.Gotowe kółeczka smarujemy zimnym kremem. Ciastka z wyciętym środkiem posypujemy cukrem pudrem i nakładamy je na te pokryte kremem.
Porady
Ciastka można przełożyć kwaskowatym dżemem, np. brzoskwiniowym. Miękną następnego dnia. Można zrezygnować z posypywania ciasteczek cukrem pudrem.
Komentarze