Maślane ciasteczka z kremem cytrynowo – mandarynkowym

4.5 (192 ocen)

Kwaskowaty krem idealnie przełamuje słodycz ciastek.

Składniki:

  • Ciasto:

    300g mąki pszennej
    200g zimnego masła
    80g cukru pudru
    1 cukier waniliowy

    Krem cytrynowo – mandarynkowy:

    2 duże jajka
    2 żółtka
    80g masła
    160g drobnego cukru
    1 średnia cytryna
    1 duża mandarynka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Maślane ciasteczka z kremem cytrynowo – mandarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy pomiędzy 2 arkusze papieru śniadaniowego lub papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na dość cienki placek. Następnie za pomocą foremki lub szklanki wycinamy z ciasta kółka, dodatkowo w co drugim mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinamy środek. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190ºC przez około 10 minut – do lekkiego zrumienienia.
  • 2. Krem: cytrynę i mandarynkę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. W niewielkim naczyniu miksujemy jajka, żółtka i cukier, następnie podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło, sok i skórkę otartą z owoców. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy do zgęstnienia, następnie przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Gotowe kółeczka smarujemy zimnym kremem. Ciastka z wyciętym środkiem posypujemy cukrem pudrem i nakładamy je na te pokryte kremem.

Porady

Ciastka można przełożyć kwaskowatym dżemem, np. brzoskwiniowym. Miękną następnego dnia. Można zrezygnować z posypywania ciasteczek cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować