Maślana rybka na groszku

0 (0 ocen)

  • 15 min

To świetny i szybki pomysł na dobry obiad. Będąc na diecie niełączenia stworzyłam szybki i baaardzo łatwy przepis na obiad.

  • 15 min

Składniki:

  • - filet rybny
    - połowa puszki groszku konserwowego
    - łyżkz jogurtu naturalnego gęstego
    - łyżka oliwy z oliwek
    - 1 jajko
    - łyżeczka masła

Maślana rybka na groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrażamy filety rybne po czym suszymy je papierowymi ręcznikami kuchennymi, żeby usunąć nadmiar wody. Rybę kroimy na małe "kąski". W tym czasie nagrzewamy patelnię i wlewamy trochę oliwy z oliwek.
  • kąski rybne 2. W głębokim naczyniu rozbełtujemy jajka i dodajemy do niego masło. Masło nada maślanego smaku rybie. Moczymy kąski w jajku po czym "wrzucamy" na rozgrzany tłuszcz. Smażymy aż do zarumienienia.
  • 3. Groszek odsączamy z zalewy i mieszamy z jogurtem naturalnym, do smaku można dodać pieprz i oregano.
  • smażymy jajko 4. Kąski rybne odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jajko jakie zostało w naczyniu wylewamy na patelnię i smażymy z obu stron.
  • rąski rybne na groszku 5. Na talerzu układamy najpierw usmażone jajko, na nim groszek i na sam koniec "artystycznie" wrzucamy kąski. I danie gotowe:)

Porady

Podałam składniki na jedną osobę więc jeżeli robicie obiad na kilka osób to należy zwiększyć ilość składników:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy