masełko

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest bardzo smaczne i proste w wykonaniu.Można go również używać do ciast, nie tylko do smarowania pieczywa.Ciasto wykonane na maśle domowym o wiele lepiej smakuje od tego co jest wykonane na margarynie.Juz niedług podam wam taki przepis na bardzo smaczne ciasto na maśle.

  • 40 min

Składniki:

  • 500ml gęstej śmietany
    2 szklanki zimnej wody

Masełko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną śmietane ubijamy mikserem na najwyższym obrocie,aż pojawia sie grudki masła.Jak tak sie stanie należy przestać miksować i odlać wodę od masła.Do miski wlac szklanke wody i tam masło wyrabiac jak ciasto.Po 2-3 minutach zmienić wodę i powtórzyc czynność .Masło owinąć kawałkiem folii aluminiowej i uformować dowolny kształ .Potem wstawić do lodówki do zamarznięcia. No i gotowe.
    SMACZNEGO !!!

Porady

Przed jedzeniem wyjąć chwile wcześniej z lodówki ,aby zmiekło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy