Masa plastyczna z czekolady

4.5 (167 ocen)

Czekolada plastyczna idealna do robienia ozdób na ciasta i torty. Pyszna alternatywa dla masy plastycznej cukrowej Można ją przygotować zarówno z czekolady deserowej,mlecznej, jak i białej.

Składniki:


  • 2 tabliczki czekolady (biała, mleczna lub deserowa)
    około 2 łyżek płynnego miodu lub syropu cukrowego

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Masa plastyczna z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy wrzątek. Naszą czekoladę wkruszamy do mniejszej najlepiej plastikowej miseczki i ustawiamy na większej misce z gorącą wodą. Czekamy, aż czekolada się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miód i delikatnie mieszamy, aż ładnie się połączą.
  • 2. Czekoladę wylewamy na papier, taki który wchłonie nadmiar tłuszczu. Zostawiamy na kilka godzin (3-4). Gdy czekolada już została "odtłuszczona" zdejmujemy ją z papieru i ugniatamy w dłoniach (w rękawiczkach), aż stanie się plastyczna i gotowa do lepienia. Konsystencja powinna być podobna do plasteliny.

Porady

Czekoladę wałkujemy ja używałam silikonowego wałka, a poszczególne elementy ogrzewałam w dłoniach by lepiej się lepiły. Masę najlepiej malować po ulepieniu kwiatów czy figurek farbkami spożywczymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować