MASA MAKOWA WERSJA LIGHT

0 (0 ocen)

zapraszam na masę makową z mniejszą ilością cukru i masła.

Składniki:

  • 140 g maku-suchy mak
    40 g daktyli
    25 g żurawiny
    25 g suszonych moreli
    15 g jagód goji
    15 g migdałów
    20 g masła roślinnego
    15 g syropy z agawy
    3 łyżeczki stewii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Masa makowa wersja light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ioppqi 1. Do rondelka przełożyć mak. Zalać wrzątkiem w takiej ilości aby poziom wody był o 3-4 nad makiem. Postawić na ogień i gotować do wchłonięcia wody ( u mnie trwało to około 35 minut). Co jakiś czas należy zamieszać mak aby nie przywarł do dna garnka.
  • image-1dihrjd 2. Następnie odcedzić i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Odcisnąć w ściereczce lub gazie. Zmielić w maszynce co najmniej 2 razy.
  • image-00e5d7u 3. Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 30 minut, następnie odcedzić i pokroić w małą kostkę. Migdały posiekać i wymieszać wszystkie bakalie ze sobą.
  • image-1rndtl7 4. Do miski przełożyć mak dodać syrop z agawy, stewię i masło. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Dodać bakalie i wymieszać całość

Porady

*Jednakże od razu zaznaczam, iż masa ta jest znacznie bardziej sypka niż ta puszkowa. To znaczy oczywiście można doprowadzić ją do znacznie bardziej zwartej ( zbitej) konsystencji, ale to wymaga dodania większej ilości masła. *masę możemy przygotować już dziś i schować do zamrażarki gdzie będzie spokojnie czekać na swoją kolej do użycia *Masę można urozmaicić świeżo otartą skórka z pomarańczy lub cytryny albo dodać aromat rumowy lub nawet pokusić się o dodanie odrobiny rumu ( ale wtedy na pewno trzeba będzie dodać więcej masła).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować