masa cukrowa

4.5 (197 ocen)

  • 15 min

Pozwala stworzyć nietuzinkowe dekoracje ciast i tortów.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody przegotowanej
    10 dkg glukozy
    70 dkg cukru pudru
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Masa cukrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać glukozę. Nie gotować.
  • 2. Cukier przesiać przez sitko, najlepiej dwukrotnie, żeby nie było żadnych grudek. Małymi porcjami dodawać do żelatyny.
  • 3. Przełożyć masę na stolnicę i dobrze wyrobić, do uzyskania jednolitej i gładkiej masy o konsystencji plasteliny. Gdyby masa była zbyt luźna należy podsypać cukrem pudrem, a jeśli zbyt twarda i nie da się zagnieść to należy wstawić na kilka sekund do mikrofalówki. Gotową masę przykryć wilgotną ściereczką, ponieważ szybko wysycha. Dzielić na porcje i mieszać z barwnikami.
  • torcik 4. Z kilku łyżek cukru i odrobiny wody ugotować gęsty syrop. Jeśli mamy barwniki spożywcze w proszku należy najpierw rozmieszać je z odrobiną syropu, a później dodać i zagnieść dokładnie z masą cukrową.
  • lokomotywa 5. Gotową masę cienko wałkować i przyklejać do tortu obsmarowanego masą maślaną. Dwa elementy z masy cukrowej sklejamy na syrop z cukru. Dla ładnego połysku można posmarować olejem.

Porady

Jeśli masa podeschnie należy włożyć na kilka sekund do mikrofalówki i ponownie zagnieść. Nie należy przyklejać masy cukrowej na krem z bitą śmietaną, ponieważ rozrzedza ona cukier. Najlepszy jest krem maślany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować