masa cukrowa

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubie ozdabiać torty, ciasta, mufinki.

Składniki:

  • 700g - 800g cukru pudru
    100g glukozy
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody
    barwniki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Masa cukrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimną wode wlać do garnuszka i wsypać żelatynę. Nad ogniem mieszać żelatynę aż się rozpuści ( nie może się zagotować). Do rozpuszczonej żelatyny wsypać glukozę i wymieszać do połączenia składników. Nie cały cukier puder wsypać do miski i wlać rozpuszczoną żelatynę z glukozą. Wymieszać na gładką masy (gdy się lepi dodawać cukier puder). Do wyrobionej masy można dodać barwniki.

Porady

Kwiatki są zlepiane wodą (pędzelkiem posmarować) lub klejem spożywczym. Ozdoby zostawia się do wyschnięcia. Masę można przechowywać dość długo ( czym dłużej ozdoby robią się bardzo twarde)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować