Ciasto Marysieńka z orzechami

4.49 (149 ocen)

Marysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Z moimi zmianami.

Składniki:


  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku
    Wkładka orzechowa:
    200 g orzechów włoskich krojonych
    50 g migdałów mielonych
    5 białek
    150 g cukru(w oryginale 200g)
    1,5 łyżki miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem budyniowy:
    0,5 l mleka
    2 łyżki cukru waniliowego
    150 g cukru(w oryginale 200g)
    5 żółtek
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g masła
    Polewa
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżka kakao
    3 łyżki jogurtu naturalnego

Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto marysieńka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 42*31 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Jeśli ktoś nie ma wprawy w krojeniu może upiec dwa osobne biszkopty, wtedy składniki podzielić po połowie. Wkładka orzechowa: Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać silikonową łopatką. Piec w tej samej rozmiarowo blasze co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach około 30-40 minut. Krem budyniowy:Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. Do odlanego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka i zmiksować. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części. Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, wkładka orzechowa, połowa kremu, biszkopt, polewa, mielone migdały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Migdały Orzechy Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować