Marynowany żółty ser

0 (0 ocen)

Świetna zakąska na domowych imprezach i spotkaniach ze znajomymi. Ser po oczyszczeniu z marynaty można użyć jako jeden ze składników popularnych koreczków.

Składniki:

  • ok. 600 g żółtego sera (np. Gouda lekki)

    Marynata:
    1 duża biała cebula
    1/2 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
    1 i 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    szczypta soli
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marynowany żółty ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowany żółty ser 1. W garnku rozgrzać oliwę lub olej, dodać posiekaną cebulę - dusić 10 min. Następnie dodać zioła prowansalskie i przecier pomidorowy.
  • Marynowany żółty ser 2. Wymieszać. Dusić kolejne 10 min. Marynatę doprawić solą oraz pieprzem.
  • Marynowany żółty ser 3. Ser pokroić w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm) - przełożyć do słoików. Wystudzoną marynatą zalać ser, słoiki zakręcić, włożyć do lodówki. Ser nadaje się do spożycia po 2 dniach marynowania.

Porady

Przechowywać w lodówce do 6 dni. Ser marynowany najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować