Marynowany łosoś z chili i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 2 części. Następnie solimy i pieprzymy go z obu stron i podsmażamy na patelni około 3 minuty z każdej strony.
2.Przygotowujemy marynatę, Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Czosnek dokładnie obieramy i kroimy w cienkie paski. Papryczkę chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na pól. Jedną część kroimy w drobną kostkę, zaś drugą w paski. Dymkę kroimy w kostkę.
3.Na patelni prażymy chwilkę kolendrę. Następnie lekko ją zgniatamy. Składniki marynaty dodajemy do siebie i dokładnie je mieszamy.
4.Do marynaty wkładamy łososia i naczynie zakrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Życzę smacznego :)
Komentarze