Marynowany łosoś z chili i pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne, kolorowe i aromatyczne danie z łososia

  • 20 min

Składniki:

  • łosoś 250g,
    olej do smażenia,
    sól,
    pieprz
    MARYNATA:
    oliwa z oliwek 100ml,
    kolendra cała 1 łyżeczka,
    posiekana dymka - zielona część 1 łyżka,
    czosnek 1 ząbek,
    1 papryczka chili,
    1 pomarańcza (starta skórka + sok),
    wytrawne wino 1,5 łyżki,
    ocet winny 1,5 łyżki,

Marynowany łosoś z chili i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowany łosoś z chili i pomarańczą 1. Filet z łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 2 części. Następnie solimy i pieprzymy go z obu stron i podsmażamy na patelni około 3 minuty z każdej strony.
  • Marynowany łosoś z chili i pomarańczą 2. Przygotowujemy marynatę, Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Czosnek dokładnie obieramy i kroimy w cienkie paski. Papryczkę chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na pól. Jedną część kroimy w drobną kostkę, zaś drugą w paski. Dymkę kroimy w kostkę.
  • Marynowany łosoś z chili i pomarańczą 3. Na patelni prażymy chwilkę kolendrę. Następnie lekko ją zgniatamy. Składniki marynaty dodajemy do siebie i dokładnie je mieszamy.
  • Marynowany łosoś z chili i pomarańczą 4. Do marynaty wkładamy łososia i naczynie zakrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Życzę smacznego :)

Porady

Łososia podajemy z pieczywem i ulubioną sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy