Marynowany czosnek w oleju

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Nie lubię obierać czosnku, dlatego robię to 'raz a porządnie' co kilka dni. ;)

  • 10 min

Składniki:

  • 6 dużych główek polskiego czosnku
    2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    300 ml oleju
    10 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowany czosnek w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy z łupinek i odcinamy stwardniałe końcówki. Dzielimy na dwie części i wkładamy do wyparzonych, około 200 ml słoiczków. Dodajemy czosnek niedźwiedzi oraz po pięć ziarenek ziela angielskiego. Zalewamy olejem i zakręcamy. Trzymamy w lodówce.

    Taki czosnek będzie niezwykle przydatny podczas świąt, zamiast za każdym razem obierać - będzie można po prostu wyciągnąć, zgnieść i doprawić ulubioną potrawę. ;)

Porady

Olej z marynowania można później wykorzystać jako marynatę do mięs. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Czosnek niedźwiedzi Marynata Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować