Marynowane podgrzybki

4.95 (177 ocen)

Bardzo smaczne marynowane grzybki do różnego rodzaju potraw i jako dodatek do zimnego bufetu.

Składniki:

  • Dowolną ilość małych podgrzybków
    Składniki zalewy: można ilość zwiększać,uzależnione od ilości grzybów.

    1 l. wody
    3/4 szk. octu spirytusowego 10%
    1i1/2 łyżki soli
    1 łyżeczka cukru
    4 małe cebulki
    4 liście laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu czarnego

Wystaw ocenę:

4.95 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane podgrzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane podgrzybki 1. Grzyby oczyścić,umyć,odciąć korzonki i krótko odgotować w osolonej wodzie.Przelać przez sito,przepłukać przegotowaną wodą / do czasu aż będzie spływała czysta woda/. Włożyć do większego słoika lub szklanego naczynia zalać przegotowaną wodą z octem w proporcji 3/4 wody i 1/4 octu.Pozostawić w zalewie 24 godz.Zalewę zlać,grzyby przepłukać zimną przegotowaną wodą.
  • Marynowane podgrzybki 2. Wszystkie składniki zalewy zagotować,dodać oczyszczoną i przekrojoną na połowę cebulkę
  • Marynowane podgrzybki 3. Wsypać do zalewy podgrzybki i gotować na wolnym ogniu 5 min.
  • Marynowane podgrzybki 4. Gorącymi grzybkami razem z zalewą napełnić suche słoiki typu twist,zakręcić,odwrócić i ułożyć na ściereczce,przykryć np. małym kocykiem i pozostawić do przestudzenia.
  • Marynowane podgrzybki 5. Tak przygotowane podgrzybki można przechowywać bez dodatkowego pasteryzowania słoików.

Porady

Nie dawać grzybów dużych i z korzeniami.wyjątkiem są borowiki, jeśli są twarde to można średnie pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować