• Marynowane podgrzybki

    Dodane przez: Koronowianka

  • Bardzo smaczne marynowane grzybki do różnego rodzaju potraw i jako dodatek do zimnego bufetu.

  • Składniki

    Dowolną ilość małych podgrzybków
    Składniki zalewy: można ilość zwiększać,uzależnione od ilości grzybów.

    1 l. wody
    3/4 szk. octu spirytusowego 10%
    1i1/2 łyżki soli
    1 łyżeczka cukru
    4 małe cebulki
    4 liście laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu czarnego

  • Sposób przygotowania

    1.
    Marynowane podgrzybki - krok 1

    Grzyby oczyścić,umyć,odciąć korzonki i krótko odgotować w osolonej wodzie.Przelać przez sito,przepłukać przegotowaną wodą / do czasu aż będzie spływała czysta woda/. Włożyć do większego słoika lub szklanego naczynia zalać przegotowaną wodą z octem w proporcji 3/4 wody i 1/4 octu.Pozostawić w zalewie 24 godz.Zalewę zlać,grzyby przepłukać zimną przegotowaną wodą.

    2.
    Marynowane podgrzybki - krok 2

    Wszystkie składniki zalewy zagotować,dodać oczyszczoną i przekrojoną na połowę cebulkę

    3.
    Marynowane podgrzybki - krok 3

    Wsypać do zalewy podgrzybki i gotować na wolnym ogniu 5 min.

    4.
    Marynowane podgrzybki - krok 4

    Gorącymi grzybkami razem z zalewą napełnić suche słoiki typu twist,zakręcić,odwrócić i ułożyć na ściereczce,przykryć np. małym kocykiem i pozostawić do przestudzenia.

    5.
    Marynowane podgrzybki - krok 5

    Tak przygotowane podgrzybki można przechowywać bez dodatkowego pasteryzowania słoików.

  • Rady

    Nie dawać grzybów dużych i z korzeniami.wyjątkiem są borowiki, jeśli są twarde to można średnie pokroić.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe przysmaki
  • dodaj komentarz 19 komentarzy
    • RedakcjaPP
      2012-10-11T13:05:35+02:00 RedakcjaPP
      Uwielbiam grzyby. ale marynować mi ich szkoda. Wolę zupę lub sos. Ale twoje grzybki Jadziu wygladają bardzo zachęcająco. Basia
    • Koronowianka
      2012-10-11T20:09:40+02:00 Koronowianka
      Basiu to są grzybki z niedzielnego zbioru.Większe ususzyłam,średnie pokroiłam z odciętymi korzonkami z grzybków do marynowania.Mogę tworzyć przepisy.Jeden już dodałam w połączeniu z boczkiem jako roladę,zrobiłam marynowane w occie .Średnie grzybki odgotowałam i zamroziłam,będą na zimę.Za dużo mam tych pomysłów,muszę wyjść z kuchni.Moje potrawy muszą być dopieszczone.
    • Katarzyna Janeczko
      2012-10-11T22:41:07+02:00 Katarzyna Janeczko
      Pysznie wyglądają :) Basiu współczuję Ci na to patrzeć, bo wyobrażam sobie jak Ci ciężko :)))
    • RedakcjaPP
      2012-10-12T08:42:10+02:00 RedakcjaPP
      Kasiu, żebyś wiedziała jak się oblizuję. Ale pojawiłą się jakaś mała szansa na moje grzybobranie. W niedzielę, gdy będę wracać z wesela, zjedziemy w las, może coś upolujemy ;-))). O ile będę widzieć na oczy ;-))). Basia
    • Koronowianka
      2012-10-12T09:01:16+02:00 Koronowianka
      W takim razie życzę udanej zabawy i obfitych zbiorów.Aby pobudzić w Tobie jeszcze większy apetyt dodałam następne przepisy.
    • Katarzyna Janeczko
      2012-10-12T09:43:25+02:00 Katarzyna Janeczko
      Basia pamiętaj o jedzeniu na zapas, żebyś nie musiała gotować na drugi dzień i pakuj do torebki wszystko co się da :)))
      Ja wczoraj dostałam kilka świeżych, zdrowych i chrupiących podgrzybków- takie jak lubię. Wieczorem je sparzyłam a później zrobię sobie ze śmietaną i rozmarynem :)) wypróbuję. O ile mam jeszcze rozmaryn,bo go nie wykopałam a był przymrozek!!! aż się boję wrócić do domu i na niego spojrzeć, a był piękny i dorodny...
    • evita0007
      2012-10-12T09:52:53+02:00 evita0007
      hihi dobre Basiu " o ile będę widziec na oczy" :D a grzybki ja takie uwielbiam mmm :-)
    • evita0007
      2012-10-12T13:52:34+02:00 evita0007
      Komentarz został usunięty przez moderatora
    • RedakcjaPP
      2012-10-12T14:01:45+02:00 RedakcjaPP
      Kasiu, zwykle chodzę z dużą torbą (nawet na małe imprezy). Myślę, że zmieści się tam co nieco ;-))). Mniam mniam, to Ty masz lepiej :-). Bo już dzisiaj będziesz mogła zjeść (co na to Twoja córka???), a ja najwcześniej w poniedziałek.
    • Gość
      2012-10-12T14:16:15+02:00 gość IP: 213.216.*.*
      jestem chętna na te grzybki :P
    • doowa
      2012-10-12T18:27:04+02:00 doowa
      O jej robię prawie identyczne, są przepyszne:-)
      Twoje wyglądaja cudownie:-)
    • RedakcjaPP
      2012-10-12T18:51:08+02:00 RedakcjaPP
      Ja to zawsze wyjadałam tę cebulkę ze słoiczka z grzybkami. Basia
    • Koronowianka
      2012-10-12T18:56:07+02:00 Koronowianka
      Kasiu będziesz próbowała mój przepis na grzybki z rozmarynem? Daj znać jak Ci będą smakowały.
      Szkoda by było aby zmarzł ten duży jak pisałaś rozmaryn.Dzisiaj był tylko przymrozek,pewnie nic się nie stało.
    • Koronowianka
      2012-10-12T18:57:14+02:00 Koronowianka
      Basiu daj znać co przygotowałaś z takiej ilości grzybków,które nazbierasz.
    • RedakcjaPP
      2012-10-12T19:09:45+02:00 RedakcjaPP
      Jadziu, jeszcze nie wiem czy nazbieram i co, ale najbardziej marzy mi się sos. Taki jak miała Kasia. Chodzi za mną i nie daje mi spokoju http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-ze-swiezych-grzybow-lesnych.
      Basia
    • Katarzyna Janeczko
      2012-10-12T19:16:33+02:00 Katarzyna Janeczko
      Jadziu, zrobiłam dziś podgrzybki wg Twojej podpowiedzi- pycha!!! rozmaryn pachniał :) no i na szczęście ocalał, już wykopany stoi w podpiwniczeniu :)
    • Koronowianka
      2012-10-12T20:37:44+02:00 Koronowianka
      Ja mam jeszcze zioła na balkonie.Wczoraj nie wnosiłam do domu,ale dzisiaj nie będę ryzykowała.Cieszę się,że przydały się moje podpowiedzi.Dobrze jest tak wymieniać doświadczenia.
    • Izabela27
      2013-02-24T20:03:45+01:00 Izabela27
      Pani Jadziu w tym roku przygotowałam grzybki według Pani przepisu, mój mąż jest nimi zachwycony. dziękuje za przepisik i pozdrawiam:)
    • Koronowianka
      2013-02-24T20:15:31+01:00 Koronowianka
      Izabelo,bardzo się cieszę,że grzybki smakowały.W ubiegłym roku nie było ich za dużo u nas w lasach.Mam nadzieję,że ten rok będzie bardziej urodzajny.Moje wszystkie już dawno zniknęły .Nam również bardzo smakują.Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.:))

Dodane przez: Koronowianka

Koronowianka 408

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-10-11T12:54:39+02:00

975 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »