MARYNOWANE PODGRZYBKI

0 (0 ocen)

Do sałatek, do obiadu ........

Składniki:

  • małe twarde kapelusze podgrzybków
    woda
    sól
    cukier
    ocet
    liść laurowy
    ziele angielskie
    kolorowy pieprz
    cebula

Marynowane podgrzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podgrzybki 1. Małe twarde kapelusze podgrzybków wyczyścić, umyć pod bieżącą wodą, obgotować. Przecedzić, opłukać pod bieżącą wodą.
  • 2. zalewa
    na każdy litr wody należy dać 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę soli i szklankę octu 10 %. Zalewę należy zagotować
  • 3. Do słoiczków włożyć grzybki ok. 3/4 słoika. Dodać 1/4 średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce liść laurowy, dwa ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu kolorowego. Gorącą zalać grzybki. Zamknąć szczelnie słoiki. Pasteryzować 15 minut

Porady

Jedna porcja zalewy wystarczyła mi na 6 słoików 0,44 litra

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy