marynowane podgrzybki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przysmak wszystkich panów w mojej rodzinie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych podgrzybków
    1 łyżka soli
    1 litr wody do obgotowania grzybów
    1 duża cebula
    Zalewa:
    1 i 1/4 szklanki octu 10%
    1 i 1/4 szklanki wody
    1/2 łyżki soli
    10 ziaren pieprzu
    10 ziaren ziela angielskiego
    3 listki laurowe

Marynowane podgrzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i umyte grzyby wrzucić do gorącej wody z solą i cebulą, obgotować przez 10 minut, odsączyć, usunąć cebulę. Ułożyć w małych twistach, zalać przygotowaną z octu, wody, soli i przypraw gorącą zalewą, zamknąć nakrętkami.
    Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Zamiast podgrzybków można użyć borowików, gąsek, koźlarzy, maślaków, rydzów. Każdy rodzaj grzybów marynuje się oddzielnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy