Marynowane podgrzybki

0 (0 ocen)

  • 30 min

przepis wypracowany metodą prób i błędów, teraz jest idealnie :-) przepis na jeden słoiczek

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g podgrzybków (kapelusze)
    125 ml wody
    50 ml octu
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1/2 marchewki
    1/2 cebuli
    2 łyżeczki cukru
    szczypta soli

Marynowane podgrzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słoiczek marynowanych podgrzybków 1. Grzybki opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka z gotującą wodą na 3-5 minut. po tym czasie odsączyć na sitku i przelać wodą. Włożyć do słoika. W międzyczasie obrać marchewkę i cebulę, pokroić w plasterki. do garnka wlać wodę i ocet dodać przyprawy cebulę marchewkę, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i zalać grzybki marynatą, dołożyć też marchewkę i cebulę. Od razu zamknąć dobrze słoik i postawić wieczkiem do dołu aż słoik wystygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy