przepis wypracowany metodą prób i błędów, teraz jest idealnie :-) przepis na jeden słoiczek
30 min
Składniki:
200 g podgrzybków (kapelusze)
125 ml wody
50 ml octu
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 marchewki
1/2 cebuli
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Marynowane podgrzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzybki opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka z gotującą wodą na 3-5 minut. po tym czasie odsączyć na sitku i przelać wodą. Włożyć do słoika. W międzyczasie obrać marchewkę i cebulę, pokroić w plasterki. do garnka wlać wodę i ocet dodać przyprawy cebulę marchewkę, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i zalać grzybki marynatą, dołożyć też marchewkę i cebulę. Od razu zamknąć dobrze słoik i postawić wieczkiem do dołu aż słoik wystygnie.
Komentarze