Pyszne grzyby...nie może ich zabraknąć na zimowym stole.
15 min
Składniki:
Składniki:
opieńki
Na marynatę:
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
plastry cebuli - jak ktoś lubi dużo to dodaje dużo a jak mniej to kilka plasterków wystarczy
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna kardamonu
ok. 1 łyżeczki gorczycy białej
cukier do smaku - zależy jak kto lubi
ocet w stosunku do wody 1:2,5 czyli np. 1 szklanka octu na 2,5 szklanki wody
Marynowane opieńki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opieńki obrać i opłukać na sicie - nie zalewamy i nie moczymy grzybów w wodzie bo chłoną ją jak gąbka.
Osączone opieńki obgotowujemy, odcedzamy a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Odcedzamy na sicie.
Przygotowujemy zalewę.
Wszystkie składniki zalewy gotujemy chwilę a następnie wrzucamy do niej osączone grzyby i gotujemy razem 3-4 minuty.
Gorące grzyby przekładamy następnie do słoików razem z zalewą, zakręcamy i gotowe.
Komentarze