Marynowane kurki z goździkiem

5 (188 ocen)

  • 40 min

Uwielbiamy w domku marynowane grzyby. Mój syn Maksymilian szczególnie- kurki. Ten przepis dla niego.

  • 40 min

Składniki:

  • świeże kurki, ok. 1 kg

    Zalewa:
    2 łyżki soli
    2 łyżki cukru
    2 szklanki wody
    1 szklanka octu 6%

    Ponadto:
    1 duża cebula
    kilka ziarenek pieprzu czarnego, ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    2 goździki


Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Przekąski

Marynowane kurki z goździkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świeże kurki 1. Grzyby oczyścić z ziemi, liści. Lekko przepłukać z cieplej wodzie.
    Obgotować w osolonym wrzątku, tj z 1 łyżką soli, ok. 10 min.
    Osączyć.
  • gotowanie kurek w osolonym wrzątku 2. Cebulę obrać, pokroić na plasterki.
    Gotować razem z zalewą. Można razem w osolonym wrzątku- z kurkami.
  • kurki w słoikach 3. Wykonanie zalewy:
    Do wody dodać pozostałą 1 łyżkę soli, cukier, przyprawy. Zagotować, rozpuścić. Zdjąć z ognia, wlać ocet. Wymieszać.
    Czosnek pokroić na kawałeczki, dać po trochu do każdego słoiczka.
    Do słoiczków włożyć grzyby, zapalać gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić.
  • zapasteryzowane kurki 4. Pasteryzować słoiczki, ok.10- 15 min.
    Odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. Na drugi dzień, wynieść do spiżarki.
    Smacznego :)

Porady

Większe grzyby należy przekroić, małe dodać w całości. Małe słoiczki wyparzyć, razem z zakrętkami. Wcześniej je sprawdzić, czy nie są uszkodzone. Tak przygotowane grzyby mogą leżakować w ciemnym, chłodnym miejscu kilka lat. Marynowane kurki są doskonałym dodatkiem do: pieczywa, sałatek, wędlin, pieczonych mięs, śledzi. Jeśli mamy ocet 10% wlewamy go 150 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować