Marynowane kurki

4.25 (209 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Kurki w zalewie octowej to sposób na zamknięcie jesieni w słoiku. 

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki :

    świeże kurki,
    5 szklanek wody,
    1 szklana octu 10%,
    1 szklanka cukru,
    2 łyżki soli,
    gorczyca,
    ziele angielskie,
    pieprz czarny ziarnisty,
    liście laurowe.
Wystaw ocenę:

4.25 (209 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane kurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie oczyść. W garnku zagotuj wodę i wrzuć grzyby na 5 minut alby się lekko podgotowały. Kurki odcedź i przelej zimną wodą. Wysyp na ręcznik papierowy.

    Składniki marynaty wlej do garnka. Wsyp przyprawy cukier i sól. Zagotuj chwilę. Do wyparzonych słoików włóż kurki na 3/4 wysokości. Wlej marynatę wraz z przyprawami. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj 12 minut od chwili zagotowania wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować