Marynowane buraczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem gospodynią domową. Wychowałam czworo dzieci, z których troje jest już dorosłych. Mieszkam na wsi, więc robię przetwory niemal ze wszystkiego, co urośnie.

Składniki:

  • ● 6 słoików po 250 ml
    ● 2 kg buraków
    ● 400 ml octu 8-proc.
    ● 10 dag cukru pudru
    ● łyżka soli
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
    ● 1 l wody

Marynowane buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane buraczki 1. Buraki myjemy i gotujemy,
    a następnie odcedzamy. Wystudzone obieramy i kroimy
    w plastry, kostkę lub wycinamy
    z nich małe kuleczki.
  • Marynowane buraczki 2. Przygotowane warzywa
    wkładamy do słoiczków, posypujemy
    przyprawami i dodajemy
    pokrojony w cienkie plasterki
    czosnek.
  • Marynowane buraczki 3. Wodę zagotowujemy z dodatkiem
    octu, cukru i soli. Zalewamy
    buraczki. Słoiki szczelnie
    zamykamy i pasteryzujemy
    20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy