Karkówka duszona w warzywach

5 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste i rozpływające się w ustach mięso duszone w bukiecie warzyw. W sam raz na pyszny i sycący obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 plastry karkówki wieprzowej
    -1 średnia cukinia
    -1 duża pietruszka
    -1 duża cebula
    -1 mały seler
    -3 marchewki
    -2 łyżki ziół tajskich
    -0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
    -sól, świeżo zmielony pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Karkówka duszona w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obieramy (jeżeli macie młodą cukinię, można zostawić ją ze skórką). Cebulę kroimy w kosteczkę, pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach.

    2. Plastry karkówki lekko rozbijamy i nacieramy ziołami tajskimi, solą i pieprzem.

    3. Cebulkę smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju przez dwie minutki. Wrzucamy plastry mięsa i smażymy je po 5 minut z każdej strony.

    4. Wlewamy bulion i dusimy całość przez 30 minut. Wrzucamy warzywa i dalej dusimy przez jeszcze około 20-30 minut aż odparuje większość płynu. Całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować