Marynowana karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, lekko rozbić, natrzeć lekko solą, pieprzem i przyprawą do żeberek, włożyć do miski i zalać marynatą,pomieszać aby marynata oblepiła każdy plaster.
Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na noc.
2.Na dużej patelni rozgrzać olej,smażyć karkówkę, aż się zrumieni, dodać cebulę pokrojoną w plastry, przykryć nakrywką, dusić aż cebula się zeszkli.
Dodać marynatę w której było mięso,dusić do miękkości, w razie potrzeby podlać wodą.
Jeśli lubimy gęściejszy sos należy na końcu dodać mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną z odrobiną wody i zagotować.
Porady
Karkówkę podajemy z ziemniakami z wody lub ryżem i ulubioną surówką lub ogóreczkiem kiszonym
Komentarze