Marynowana karkówka

4.99 (200 ocen)

Pyszna karkóweczka marynowana i duszona z cebulą w aksamitnym sosie.

Składniki:

  • 5-6 plastrów ładnej chudej karkówki
    2 cebule
    sól,pieprz czarny
    pół paczki przyprawy do żeberek
    olej do smażenia
    opcjonalnie łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

    Marynata:
    łyżka miodu
    5 łyżek sosu sojowego
    4 łyżki octu winnego jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.99 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Marynowana karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć, lekko rozbić, natrzeć lekko solą, pieprzem i przyprawą do żeberek, włożyć do miski i zalać marynatą,pomieszać aby marynata oblepiła każdy plaster.
    Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na noc.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać olej,smażyć karkówkę, aż się zrumieni, dodać cebulę pokrojoną w plastry, przykryć nakrywką, dusić aż cebula się zeszkli.
    Dodać marynatę w której było mięso,dusić do miękkości, w razie potrzeby podlać wodą.
    Jeśli lubimy gęściejszy sos należy na końcu dodać mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną z odrobiną wody i zagotować.

Porady

Karkówkę podajemy z ziemniakami z wody lub ryżem i ulubioną surówką lub ogóreczkiem kiszonym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Miód Sos sojowy Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować