Marynowana feta w ziołach

4.5 (188 ocen)

Marynowana feta idealnie nadaje się do sałatek, nadaje im charakteru. Świetna również do kanapek.

Składniki:

  • na 2 słoiczki 250ml

    200 g sera bałkańskiego (np Pilos)
    kilka suszonych pomidorów
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 czarne oliwki
    kolorowy pieprz ziarnisty
    2 łyżki suszonych ziół (np. bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, cząber)
    listki świeżych ziół
    3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
    strączek suszonej papryczki chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowana feta w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowana feta w ziołach 1. Ser pokroić w kostkę i obtoczyć każdą z osobna w suszonych ziołach. Olej zagotować i podsmażyć na nim obrany i posiekany czosnek o raz papryczkę, wystudzić. Pomidory pokroić w paseczki, oliwki w plasterki. Na dno słoiczków ułożyć warstwę z pomidorów, oliwek i świeżych ziół, wrzucić kilka kulek pieprzu i ułożyć warstwę sera.
  • Marynowana feta w ziołach 2. Polać olejem i powtórzyć czynność do skończenia się składników. Słoiczki uzupełnić olejem, tak by wszystkie warstwy były zanurzone a następnie zamknąć i ostawić na min 24 godziny. Tak przygotowane słoiczki mogą stać do dwóch tygodni. Ja przechowuje je w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować