Marynata pokrzywowa

0 (0 ocen)

  • Średni

naturalna marynata używana głównie do delikatnych świeżych mięs: króliczego lub zajęczego. Idealnie skrusza mięso i nadaje mu rześkiego zapachu chrzanu i pokrzywy. Czas marynowania do 76 godzin.

  • Średni

Składniki:

  • - pokrzywa: 30 sztuk
    - liście chrzanu: 15 sztuk
    - ocet-do smaku: 1 łyżeczka
    - woda (niechlorowana): 50 mililitrów
    - sól około: 2 łyżki
    - pieprz czarny: 1 łyżka
    - mięso z królika: 3 kilogramy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Marynata

Marynata pokrzywowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso królicze dzielimy na porcje i dokładnie nacieramy solą i pieprzem.
  • 2. Na każdą porcję kładziemy kilka liści chrzanu, a następnie obwijamy to dokładnie umytymi pokrzywami. Tak postępujemy z wszystkimi porcjami królika. UWAGA: Najlepsze są młode liście chrzanu i młode pokrzywy (całe łodygi wraz z liśćmi), gdyż posiadają największe stężenie substancji bakteriobójczych.
  • 3. Na dno kamiennego, ceramicznego lub kamionkowego naczynia kładziemy kilka pokrzyw, a na to zawinięte w pokrzywy mięso. Wszystko dokładnie uciskamy, a wszelkie wolne powierzchnie wypełniamy pokrzywą. Na wierzch kładziemy lnianą szmatkę nasączoną octem wymieszanym z wodą.
  • 4. Tak przygotowane mięso możemy marynować do 76 godzin w chłodnym miejscu. Mięso po wyjęciu będzie miało rześki zapach chrzanu i pokrzywy oraz będzie idealnie skruszone, gotowe do dalszej obróbki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować