naturalna marynata używana głównie do delikatnych świeżych mięs: króliczego lub zajęczego. Idealnie skrusza mięso i nadaje mu rześkiego zapachu chrzanu i pokrzywy. Czas marynowania do 76 godzin.
Średni
Składniki:
- pokrzywa: 30 sztuk
- liście chrzanu: 15 sztuk
- ocet-do smaku: 1 łyżeczka
- woda (niechlorowana): 50 mililitrów
- sól około: 2 łyżki
- pieprz czarny: 1 łyżka
- mięso z królika: 3 kilogramy
Marynata pokrzywowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso królicze dzielimy na porcje i dokładnie nacieramy solą i pieprzem.
2.Na każdą porcję kładziemy kilka liści chrzanu, a następnie obwijamy to dokładnie umytymi pokrzywami. Tak postępujemy z wszystkimi porcjami królika. UWAGA: Najlepsze są młode liście chrzanu i młode pokrzywy (całe łodygi wraz z liśćmi), gdyż posiadają największe stężenie substancji bakteriobójczych.
3.Na dno kamiennego, ceramicznego lub kamionkowego naczynia kładziemy kilka pokrzyw, a na to zawinięte w pokrzywy mięso. Wszystko dokładnie uciskamy, a wszelkie wolne powierzchnie wypełniamy pokrzywą. Na wierzch kładziemy lnianą szmatkę nasączoną octem wymieszanym z wodą.
4.Tak przygotowane mięso możemy marynować do 76 godzin w chłodnym miejscu. Mięso po wyjęciu będzie miało rześki zapach chrzanu i pokrzywy oraz będzie idealnie skruszone, gotowe do dalszej obróbki.
Komentarze