Marynata do mięs

4.47 (150 ocen)

  • 15 min

Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • 15 min

Składniki:

  • - 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
    - 3 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
    - 1 łyżka octu balsamicznego
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka oregano
    - 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 0,5 łyżeczki tymianku
    - 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    - 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Marynata

Marynata do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1 1. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich cieczy.

    Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy.

    Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i marynujemy (najlepiej przez całą noc - wtedy mięso nabierze wyrazistości).

    Aby nasze mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, warto przyrządzić je w następujący sposób (tutaj użyłam polędwicy wieprzowej):

    Zamarynowane polędwiczki obsmażamy na teflonowej patelni przez 4 minuty z każdej strony...
  • Smażenie 2 2. Obsmażone polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 15 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Marynata do mięs

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować