Marsowa kostka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczór przed przygotowywaniem deseru: Marsy pokroić w średnią kostkę. Dodać do kremówki i postawić na ogień. Doprowadzić delikatnie do zagotowania, cały czas mieszając aby batoniki się rozpuściły. Zagotowaną śmietankę przelać przez sito. Ostudzić i odłożyć do lodówki na 12 godzin.
2.Kolejnego dnia: Margarynę wyjąć z lodówki aby zmiękła. Z 400 ml mleka odlać pół szklanki mleka a resztę zagotować. W pozostawionym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Dodać do ugotowanego mleka i zagotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
3.Margarynę utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodawać po łyżce zimny budyń. Cały czas miksować.
4.Dno prostokątnej blachy wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować dokładnie masę budyniową. Ułożyć drugą warstwę herbatników.
5.Z lodówki wyjąć zimną śmietankę marsową, dodać zagęstnik i ubić masę na sztywno. Wyłożyć na herbatniki. Rozsmarować. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Odłożyć do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze