Marsowa kostka bez pieczenia

4.5 (184 ocen)

To moje pierwsze takie ciasto na herbatnikach, i ten krem z batoników mmm pycha...serdecznie zapraszam na porcyjkę:)

Składniki:

  • 45 herbatników

    Masa budyniowa:

    400 ml mleka
    1 budyń waniliowy
    150 margaryny tortowej
    115 g cukru pudru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Masa marsowa:

    330 g śmietany 30%
    2 batoniki mars
    1 śmietan-fix
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Herbaty

Marsowa kostka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t7972u 1. Wieczór przed przygotowywaniem deseru: Marsy pokroić w średnią kostkę. Dodać do kremówki i postawić na ogień. Doprowadzić delikatnie do zagotowania, cały czas mieszając aby batoniki się rozpuściły. Zagotowaną śmietankę przelać przez sito. Ostudzić i odłożyć do lodówki na 12 godzin.
  • 2. Kolejnego dnia: Margarynę wyjąć z lodówki aby zmiękła. Z 400 ml mleka odlać pół szklanki mleka a resztę zagotować. W pozostawionym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Dodać do ugotowanego mleka i zagotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
  • image-276x6u6 3. Margarynę utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodawać po łyżce zimny budyń. Cały czas miksować.
  • image-1x1nvn7 4. Dno prostokątnej blachy wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować dokładnie masę budyniową. Ułożyć drugą warstwę herbatników.
  • image-1kga1me 5. Z lodówki wyjąć zimną śmietankę marsową, dodać zagęstnik i ubić masę na sztywno. Wyłożyć na herbatniki. Rozsmarować. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Odłożyć do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować