Marokańskie danie z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku roztapiamy połowę
masła. 2 cebule siekamy,
podsmażamy na oleju na złoto.
Udka przekrawamy i wkładamy
do garnka. Podlewamy
szklanką wody, dodajemy 2 łyżki kurkumy, łyżeczkę przyprawa uniwersalna,
odrobinę sosu sojowego,
1/2 łyżeczki imbiru i pieprz do
smaku. Dusimy ok. 20 minut.
Marchewki kroimy w kawałki.
Cukinię kroimy w kostkę.
Z cieciorką i marchewką dodajemy
do udek. Dusimy
2.Resztę cebul drobno kroimy.
Smażymy ok. 7 minut na reszcie
masła. Podlewamy wodą,
wkruszamy kostkę. Dodajemy
rodzynki, cukier i cynamon. Dusimy,
aż cebula będzie miękka.
3. Kuskus zalewamy bulionem
z dodatkiem oleju i 1/2 łyżeczki
kurkumy. Gdy napęcznieje,
wsypujemy do misy. Pośrodku
kładziemy kurczaka z sosem,
dookoła cebulę i ćwiartki jajek.
Komentarze