Marokańskie danie z kurczakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja szwagierka pasjonuje się marokańską kuchnią. Właśnie od niej mam ten przepis.

Składniki:

  • ● 1/2 kg kuskusu
    ● 2 łyżki oleju
    ● kostka bulionu warzywnego
    ● 3 i 3/4 szkl. bulionu warzywnego
    ● 10 cebul
    ● 6 udek z kurczaka
    ● 1/2 kostki masła
    ● 3 marchewki
    ● mała cukinia
    ● puszka cieciorki
    ● przyprawy: mielony imbir, pieprz, sos sojowy, przyprawa uniwersalna, kurkuma
    ● 3/4 szkl. rodzynek
    ● 2 op. cynamonu
    ● 5 łyżek cukru
    ● 5 jajek na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marokańskie danie z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztapiamy połowę
    masła. 2 cebule siekamy,
    podsmażamy na oleju na złoto.
    Udka przekrawamy i wkładamy
    do garnka. Podlewamy
    szklanką wody, dodajemy 2 łyżki kurkumy, łyżeczkę przyprawa uniwersalna,
    odrobinę sosu sojowego,
    1/2 łyżeczki imbiru i pieprz do
    smaku. Dusimy ok. 20 minut.
    Marchewki kroimy w kawałki.
    Cukinię kroimy w kostkę.
    Z cieciorką i marchewką dodajemy
    do udek. Dusimy
  • 2. Resztę cebul drobno kroimy.
    Smażymy ok. 7 minut na reszcie
    masła. Podlewamy wodą,
    wkruszamy kostkę. Dodajemy
    rodzynki, cukier i cynamon. Dusimy,
    aż cebula będzie miękka.
    3. Kuskus zalewamy bulionem
    z dodatkiem oleju i 1/2 łyżeczki
    kurkumy. Gdy napęcznieje,
    wsypujemy do misy. Pośrodku
    kładziemy kurczaka z sosem,
    dookoła cebulę i ćwiartki jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować