Marokański tadżin ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Oprószamy solą. Cebule obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
2.Mięso i cebulę smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Gdy mięso się
zrumieni, dodajemy pieprz, imbir, szafran i czosnek. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie wlewamy ok. litra wody i dusimy ok. 40 minut. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody.
3.Śliwki płuczemy, zalewamy małą ilością gorącej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, wkładamy śliwki i smażymy z cukrem i cynamonem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podajemy do mięsa.
4.Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy, obieramy i ew. smażymy. Posypujemy danie.
Komentarze