Marokański tadżin ze śliwkami

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Muzułmanie robią go z jagnięciny, wołowiny lub ryb. W Polsce jadłam też tadżin z wieprzowiny.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (najlepiej rostbef)
    2 duże cebule
    1/4 szkl. oleju
    po 1/2 łyżeczki imbiru, pieprzu i cynamonu
    szczypta szafranu
    4 ząbki czosnku
    25 dag suszonych śliwek
    10 dag migdałów
    2 łyżki cukru pudru
    łyżeczka masła
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Rostbef

Marokański tadżin ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Oprószamy solą. Cebule obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  • 2. Mięso i cebulę smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Gdy mięso się
    zrumieni, dodajemy pieprz, imbir, szafran i czosnek. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie wlewamy ok. litra wody i dusimy ok. 40 minut. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody.
  • 3. Śliwki płuczemy, zalewamy małą ilością gorącej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, wkładamy śliwki i smażymy z cukrem i cynamonem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podajemy do mięsa.
  • 4. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy, obieramy i ew. smażymy. Posypujemy danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Imbir Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować