Marmurkowe muffiny z jagodowym kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Małe, słodkie, mięciutkie babeczki z bardzo jagodowym kremem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto (12 sztuk):
    -100 g miękkiego masła
    -150 g cukru
    -3 jajka
    -150 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć zwykłej pszennej)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml mleka
    -1 łyżka kakao

    Krem jagodowy:
    -80 g jagód
    -50 g cukru pudru
    -180 g twarożku śmietankowego

    Dekoracja:
    -kilka kostek dobrej ciemnej czekolady
    -cukier puder
    -kilka jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marmurkowe muffiny z jagodowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszą czynnością będzie przygotowanie kremu, ze względu na to, że trzeba go 1-2 godziny chłodzić. Jagody miksujemy na gładko, ja zrobiłam to w robocie planetarnym z siekająco-miksującą końcówką, dodajemy twarożek i cukier puder, całość porządnie miksujemy. Powstanie fioletowy, dosyć rzadki krem. Należy go wstawić na przynajmniej godzinę do lodówki, wówczas stężeje.
  • 2. Miękkie masło miksujemy z cukrem, wbijamy pojedynczo jajka. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy, naprzemiennie z mlekiem, do masy jajecznej. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i ponownie ucieramy do wymieszania składników z kakaem. Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni C. (bez termoobiegu). Blachę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, w przypadku braku takowych, każdą wysmarowujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  • 3. Na spód foremek dajemy po ok. jednej łyżce masy jasnej a na to ciemnej. Ciasto rozdzielamy w ten sposób na 12 foremek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut lub do suchego patyczka. Muffiny pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • 4. Po wystygnięciu można muffiny dekorować kremem, ja nałożyłam go łyżką, można spróbować rękawem cukierniczym dla uzyskania wzorków. Takie można posypać startą czekoladą, cukrem pudrem i jagodami. Przechowywać w lodówce.

Porady

Krem musi być bardzo schłodzony, w przepisie podałam 1-2 godziny, ale czasami ten czas należy wydłużyć, bo krem będzie spływał z muffinów. Żeby babeczki były miękkie i nie wysuszone, nie należy ich piec w wyższej temperaturze i przekraczać podanego czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować