Marmurkowe ciasto z jabłkami i wiśniami

4.5 (169 ocen)

Szybkie i łatwe w wykonaniu, ale efektowne i bardzo smaczne ciasto z dodatkiem jabłek i wiśni z nalewki lub z kompotu.

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżka kakao
    2 jabłka (ok. 300 g)
    200 g odsączonych wiśni z nalewki lub z kompotu (bez pestek)
    2 łyżeczki soku z cytryny
    cukier puder do posypania
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Marmurkowe ciasto z jabłkami i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i olej. Chwilę ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niedużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Wiśnie przekrawamy na połowy.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy dokładnie, dodajemy wiśnie i mieszamy, aby owoce równomiernie rozłożyły się w cieście. Do drugiej części ciasta dodajemy jabłka wraz z sokiem cytrynowym, dokładnie mieszamy.
  • 4. Formę o wymiarach 24cm x 24cm smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Wykładamy jasne ciasto, a na wierzchu rozkładamy łyżką kupki ciemnego ciasta, aby po upieczeniu powstał marmurkowy wzorek.
  • 5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można wykorzystać wiśnie pozostałe po przyrządzeniu nalewki wiśniowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować