Marmurkowa babka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Klasyczna marmurkowa babka, robi się ją niezwykle szybko i prosto, ale i niezwykle szybko znika ;) Jest wilgotna, aromatyczna, idealna do kawy i herbaty. Polecam gorąco, gdyż wykonanie jej zajmuje ok. 15 minut :) Babkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem/polewą czekoladową.

  • 60 min

Składniki:


  • 4 duże jaja
    1 szkl. cukru
    1 op. cukru waniliowego
    1,5 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    160 ml oleju
    2 łyżki kakao

    tłuszcz i bułka tarta do posmarowania i obsypania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marmurkowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijamy na kremowy puch razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy naprzemiennie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. 3/4 ciasta wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blachy. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy na środek jasnego ciasta wzdłuż blachy.
  • 2. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w 180 st. do tzw. „suchego patyczka”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować